Dec 19

Narodni parki Ameriškega zahoda

Čas trajanja potovanja – ZDA: od 18 dni

Cena: od 2550 €

Program

ODHODI:

10.9.2020

 

– spoznajte mesti San Francisco in Las Vegas
– ogledi najlepših naravnih parkov Amerike
– rafting po reki Colorado, vožnja po divjini s hammerji
– sprehodi po čudoviti naravi

 

1. dan LJUBLJANA – EVROPA – SAN FRANCISCO. Zbor potnikov v Ljubljani in prevoz do okoliškega letališča, od koder poletimo proti ZDA. Prevoz do motela in nočitev. (letalo, motel)

2. dan SAN FRANCISCO. Čaka nas ogled enega izmed najlepših ameriških mest. San Francisco leži na istoimenskem polotoku ob obali Tihega oceana. Naš ogled mesta začnemo na razgledni točki Twin Peaks – se še spomnite istoimenske kultne TV nadaljevanke, od koder se nam v lepem vremenu odpre edinstven pogled na celotno mesto, zaliv San Francisco in znameniti most Golden Gate. Na trgu Alamo si bomo pogledali značilne viktorijanske hiše in se nato odpravili do centra mesta. Sprehodili se bomo do mestne hiše in pot nas bo vodila mimo operne hiše, gledališča, simfonične dvorane, mestne knjižnice vse do Union trga. Na poti bomo srečali značilne tramvaje in se po želji zapeljali z njimi. Nato se bomo odpravili na vrh Ruskega hriba, kjer se nahaja ulica Lombard, najbolj zavita ulica na svetu, ki se strmo vije navzdol, obdana s cvetjem. Po želji večerni sprehod po Kitajski četrti, kjer je tudi veliko možnosti za okusno večerjo. (motel)

3. dan SAN FRANCISCO. Vožnja do Fisherman’s Warf, ki velja za eno izmed glavnih atrakcij San Francisca. Vzdolž pomolov se nahajajo številne trgovine, muzeji in restavracije za vse okuse. Skupaj se bomo sprehodili med pomoli in z malo sreče bomo videli morske leve čisto od blizu. S pomola vidimo bližnji otok Alcatraz, kjer je bila nekoč vojaška baza, ki so jo spremenili v enega najslavnejših zaporov. Tu so bili zaprti najhujši zločinci, med njimi znana gangsterja Al Capone in Birdman. Nato se zapeljemo čez predel Presidio vse do simbola mesta, znamenitega mostu Golden Gate. Čez del mostu Golden Gate se bomo tudi sprehodili in v celoti občutili njegovo veličino. Nočitev. (motel)

Poglej celoten program

4. dan SAN FRANCISCO – NP YOSEMITE. Slovo od San Francisca. Odpravimo se na odkrivanje ameriškega Zahoda. Ni več divji in nevaren kot v časih zlate mrzlice, ponuja pa enkratno doživetje ob spoznavanju narodnih parkov, kjer se veličina narave pokaže v vsem sijaju. Preko Kalifornijske doline, ki je velika za nekaj Slovenij, se vozimo proti narodnemu parku Yosemite. V popoldanskih urah prispemo do NP Yosemite in začnemo s prvimi ogledi. Park pokriva površino več kot 3.000 km2 in se razteza preko zahodnega pobočja mogočnega gorovja Sierra Nevada, zato ni čudno, da sega nadmorska višina parka od 460 m pa vse do 4.000 m. Park je znan ljubiteljem narave po številnih granitnih klifih, kristalno čistih jezerih, potokih in slapovih. Dele parka prekrivajo velika drevesa sekvoj, ki so ena izmed najstarejših prebivalcev našega planeta. Zapeljali se bomo v osrčje Yosemitske doline, kjer se ustavimo ob najbolj slavnem granitnem klifu El Capitan, kjer so tudi slovenski alpinisti pustili trajni pečat. Po vožnji se bo sprehod po čudoviti naravi še kako prilegel. Nočitev v večposteljnih sobah. (P)

5. dan NP YOSEMITE – FRESNO. Dan, namenjen odkrivanju lepot parka. Zjutraj se napotimo po panoramski potki do slapov Vernall. Prija nam sprehod po neokrnjeni naravi in lepote narave spoznavamo čisto od blizu. Povratek v dolino NP Yosemite in vožnja po panoramski cesti. Zapeljemo se do razgledne točke Tunnel, od koder se odpira prelep pogled na celotno dolino NP Yosemite. Mogočna stena El Capitana je pred nami, v ozadju vidimo njegovega brata Half Dome, tu so slapovi in mogočna drevesa. Pogledi in prizori, ki jemljejo sapo! Po lepi cesti, ki je speljana skozi park, se odpravimo do točke Glacier, od koder se nam znova odprejo nepozabni razgledi na lepote parka. Sledi še vožnja proti Fresnu, kjer prenočimo. (motel)

6. dan FRESNO – NP SEKVOJA – BAKERSFIELD. Zgodaj zjutraj zapustimo Fresno. NP Sekvoja je bil ustanovljen že leta 1890 z namenom, da bi zaščitili edinstveno ohranjeno naravo. Park leži na južnem delu gorovja Sierra Nevada, na veliki nadmorski višini. Park je najbolj znan po sekvojah, ki pokrivajo velik del površine celotnega parka. Sekvojini gozdovi in bujna vegetacija nudijo zavetje številnim divjim živalim, med katerimi so najbolj znani črni medvedi. Po prihodu v park se peš odpravimo na ogled enih izmed največjih dreves na svetu. Odpravimo se do najvišje in najslavnejše sekvoje, ki jo kličejo General Sherman. Sprehajamo se po lepo urejenih potkah in občudujemo mogočno stvaritev narave. Ogled parka nadaljujemo s kratkim vzponom na skalo Moro, od koder se nam odpre pogled na mogočno gorovje Sierra Nevade. Seveda si pogledamo tudi slavni naravni most, narejen iz drevesa sekvoje in se morda pod njim tudi zapeljemo. Po ogledu parka se odpravimo do Bakersfielda in pot se pred nami strmo spušča navzdol. Prihod v večernih urah in namestitev v motel. (motel)

7. dan BAKERSFIELD – DOLINA SMRTI. Pot nas vodi skozi puščavo Mojave, kjer lahko od blizu spoznamo drevesa Joshua. Se še spomnite skupine U2 in njihove uspešnice? Med samo vožnjo bomo na trenutke dobili tisti občutek, da smo sedaj zares daleč stran od ponorelega sveta, čisto sami in odmaknjeni od civilizacije. A prava zgodba se šele pričenja. Dolina smrti, prihajamo! Dolina je dobila svoje strašljivo ime v času zlate mrzlice, ki je zajela Kalifornijo sredi 19. stoletja, ko so številni iskalci zlata prečkali dolino. Čeprav ni bilo veliko smrtnih žrtev, pa je strašljivo ime ostalo do danes. Občutek odmaknjenosti od preostalega sveta se bo v Dolini smrti samo še stopnjeval, ko se bomo vozili po dolini in nas bodo spremljale peščene sipine, redko grmičevje in visoke temperature. Odpravimo se na sprehod po sipinah in tam pričakamo sončni zahod. Namestitev v motelu in zaslužen počitek. (motel)

8. dan DOLINA SMRTI – LAS VEGAS. Zaradi visokih temperatur v Dolini smrti dan začnemo zgodaj. Vozimo se po dolini ter se ustavljamo in ogledujemo glavne znamenitosti. Zapeljemo se do točke Zabriskie, od koder se nam odpira pogled na pokrajino. Ogled doline nadaljujemo na vrhu razgledne točke, od koder se odpira pogled na celotno Dolino smrti. Nato se spustimo globoko na najnižjo točko ZDA, ki leži 85,5 m pod morsko gladino. Velika kotanja imenovana Badwater, je znana po poljih soli, ki jih poredko – ob močnih padavinah – preplavi jezero. Sprehod po solinah, potem pa vožnja do Zlatega kanjona, kjer se sprehodimo in si od blizu ogledamo lepote kanjona. Vožnja po panoramski cesti Artist’s Drive. Začarani zaradi naravnih lepot, miru in spokojnosti, ki vladajo v Dolini smrti, se zapeljemo proti Las Vegasu. Las Vegas, mesto igralništva, zabave za vse okuse, mesto luči in svetovna prestolnica zabave ima mnogo obrazov in imen. Mesto zaživi s sončnim zahodom in tudi mi prispemo v Vegas v večernih urah. Namestitev v hotelu, nato pa prvo raziskovanja mesta. Nočitev. (H)

9. dan LAS VEGAS – NP ZION – NP BRYCE. Zgodnje jutranji odhod iz mesta luči. Počasi zapuščamo Nevado in se odpravljamo proti Utahu, deželi kanjonov, kjer občudujemo igre narave. Utah je po vsem svetu znan po svojih naravnih lepotah in najlepših parkih ZDA. Pretežni del današnjega dneva bomo namenili ogledu parka Zion. V Zionu spoznamo od blizu, kako Američani skrbijo za ohranjanje narave. V dolino se zapeljemo z avtobusom, ki ne onesnažuje narave. Dolino obdajajo mogočni klifi in pečine peščenjaka v mnogih barvah, med katerimi prevladujeta bela in rdeča. Pečine in klifi se dvigajo visoko nad zeleno sotesko, na dnu katere teče deviška reka. Pozno popoldan se zapeljemo po slikoviti cesti do parka Bryce, kjer prenočimo. (motel)

10. dan NP BRYCE – MOAB. Narodni park Bryce Canyon velja za enega izmed manjših parkov na naši poti, saj se razprostira na površini le 144 km2. Vendar, ko se sprehajamo po parku in občudujemo značilne stopničaste kamnite strukture raznoterih barv, tudi najbolj razvajeni obnemijo. Igra oblik in barv, ki se stalno spreminjajo, odvisno od sončne svetlobe, je neverjetna. Stožci imenovani Hoodooji, ki so jih milijone let nazaj preoblikovali veter, dež, sneg in erozija, ponujajo enkratne prizore. Zjutraj se odpravimo na točko Sunset, od koder se odpre lep pogled na park. Od tam se odpravimo na sprehod v sam center parka po stari poti, imenovani Navajo Loop, ki so jo uporabljali že staroselci. Ko se sprehajamo po poti, hkrati odkrivamo in spoznavamo geološko zgodovino naše matere Zemlje. Povratek in vožnja po panoramskih poteh, ki so prepredene skozi park. Popoldan se zapeljemo proti Moabu in zvečer prispemo v deželo kanjonov. Nočitev. (motel)

11. dan MOAB – izlet v NP ARCHES. Moab je malo mestece, ki ima komaj nekaj več kot 5.000 prebivalcev, a vendar ga vsako leto obišče ogromno obiskovalcev. Razlog leži v bližnjih parkih v ”Deželi kanjonov”, med katerimi je najbolj znan park Arches. Voda, led, ekstremne temperature in podzemno gibanje soli so ustvarili edinstvene strukture, ki jih lahko vidimo v parku. Občudujemo velike stolpe iz peščenjaka, ki se prelivajo v različnih barvah, park Arches pa je najbolj znan po tem, da je v njem moč najti največje število naravnih oken na svetu (preko 2.000). Med njimi izstopa prvak med prvaki, Delicate Arch. Vozimo se po parku in se ustavljamo na različnih razglednih točkah, od koder si ogledujemo lepote parka. Do najlepših oken se sprehodimo, vrhunec dneva pa predstavlja treking do Delicate Archa, kjer v edinstveni atmosferi naravnega amfiteatra pričakamo sončni zahod. Povratek v Moab in prosto za večerno raziskovanje mesteca. Nočitev. (motel)

12. dan MOAB. Prosto za uživanje. Celotno mestece živi od in za turizem in tukaj je vse, kar obiskovalec potrebuje na voljo na vsakem koraku. Predlagamo, da dan izkoristimo za spoznavanje edinstvene pokrajine na drugačen način. V skladu z možnostjo prostih kapacitet vožnja s hummerji in rafting. Na vožnjo se bomo odpravili s terenskimi vozili hummer (za doplačilo), ki nas bodo zapeljala tja, kamor druga vozila le težko pridejo. Vožnja po kamnitem in skalnatem terenu predstavlja posebno doživetje. Odkrivamo dele narave, ki po navadi ostanejo skriti večini obiskovalcev teh krajev. Nadaljevanje dneva lahko preživimo prav tako adrenalinsko, saj se lahko odpravimo na rafting (za doplačilo) po reki Kolorado. Prav je, da reko, ki je pomagala ustvarjati vse te naravne lepote, spoznamo čisto od blizu. Zvečer preživimo v Moabu, priložnost za nakupe, spoznavanje ameriške kulinarike in Američanov. Nočitev. (motel)

13. dan MOAB – NP MONUMENT VALLEY – PAGE. Zgodnje jutranji odhod, saj je pred nami dolga vožnja in dan poln lepot. Odpravimo se proti narodnemu parku Monument Valley. V na videz skrajno negostoljubni pokrajini so vedno živeli ljudje, saj kamni iz peska zadrže zalogo vode v zemlji, ki oddaja vlago. John Wayne je že vedel, zakaj je to skrito dolino poimenoval Božji zaklad spomenikov. S parkom v celoti upravljajo staroselci Navajo, saj je park v sklopu njihovega zaščitenega ozemlja, ki obsega površino sto tisoč km2. Z življenjem Navajev se na začetku spoznamo v bližnjem muzeju, potem pa jih spoznamo od blizu, saj se na odkrivanje lepot parka odpravimo z njimi in njihovimi terenskimi vozili. Le kdo drug bi nam lahko bolje približal lepote narave in njihovo življenje? Vozimo se po prašnih poteh in odkrivamo pokrajino, ki nam je delno že znana, saj so bili tu posneti številni filmi. Iz katerega ovinka bo prijezdil na svojem vrancu John Wayne? Popoldne se zapeljemo proti mestu Page, kjer prenočimo. (motel)

14. dan PAGE – NP ANTELOPE – NP GRAND CANYON/FLAGSTAFF. Zajtrk. Page je majhno mesto v Arizoni, ki pa privlači množice obiskovalcev. V njegovi bližini se namreč nahaja Antelope Canyon (doplačilo za vstopnino), kar v Navajo jeziku pomeni ”kraj, kjer teče voda preko skal”. Kanjon je majhen in lahko ga prehodiš v 10 minutah. Njegova posebna lepota se skriva v igri svetlobe in senc. Svetloba se v različnih odtenkih preliva tekom dneva, voda pa je ustvarila nenavadne oblike v kanjonu. Med ozkimi prehodi bomo iskali snope svetlobe in risali lepoto narave. Povratek v mesto Page, od koder se odpravimo na ogled velike podkve imenovane Horseshoe Bend, kraja, kjer naredi reka Kolorado velik okljuk. Vožnja proti Flagstaffu, kjer prenočimo. (motel)

15. dan FLAGSTAFF/NP GRAND CANYON. Po zajtrku se odpravimo na raziskovanje Velikega kanjona, mogočno stvaritev reke Kolorado. Kralj vseh kanjonov se razteza v dolžini 449 km in širini 29 km. Ko človek prvič stoji na razgledni točki visoko nad kanjonom je osupel nad lepoto in dimenzijami kanjona, ki so zares neverjetne. Kanjon spada med sedem svetovnih čudes sveta, čeprav mu Američani preprosto rečejo kar ”velika luknja v zemlji.” Naš ogled začnemo v sprejemnem centru, kjer spoznamo zgodbo o samem kanjonu, nato pa se peš odpravimo na sprehod po robu kanjona. Začeli bomo pri Mother Point in z vmesnimi postanki nadaljevali vse do Hermit’s Rest. Dovolj bo časa za uživanje v enkratnih razgledih in občudovanje narave. Povratek na naše izhodišče in odhod proti Flagstaffu, kjer prenočimo. (motel, Z)

16. dan FLAGSTAFF – ROUTE 66 – LAS VEGAS. Zajtrk. Zapustimo Flagstaff in se odpravimo še na zadnjo daljšo vožnjo na naši poti. Zapuščamo zvezno državo Arizono in se vračamo nazaj proti Nevadi. Del poti prevozimo po legendarni Route 66, cesti vseh cest. Ustavimo se v naselju ob poti in pobliže spoznamo, kako čas počasi briše podobe in se staro umika novemu. A nostalgija po preteklosti tukaj še živi in privablja obiskovalce iz vsega sveta. Pri mestu Kingman zavijemo na ogled jezera Mead, ki velja za največji umetni zbiralnik vode v ZDA. Z mogočnim Hooverjevim jezom so ujeli reko Kolorado in iz te vode se napaja in živi bližnje mesto Las Vegas. Sprehodimo se čez Hooverjev jez in spoznamo čudež dela človeških rok. Prihod v Las Vegas, namestitev v hotelu ter prosto za večerno raziskovanje mesta. Nočitev. (H)

17. in 18. dan LAS VEGAS – EVROPA – LJUBLJANA. Prosto do odhoda na letališče. Polet proti Evropi in pristanek na okoliškem letališču. Prevoz do Ljubljane. (letalo)

V času objave potovanja leti še niso potrjeni, zato je možna sprememba odhodnega letališča ter razporeditev programa prvi/zadnji dan, kar ne bo vplivalo na vsebino programa.

Koristne informacije

CENA (najmanj 15 udeležencev) vključuje: prevoz Ljubljana – letališče – Ljubljana, letalski prevozi po programu, letališke pristojbine in varnostne pristojbine, namestitve v motelih oz. hotelih 2 – 3*, rent a car – najem vozil z vsemi potrebnimi zavarovanji, gorivo, parkirnine in cestnine, vstopnine kot spodaj navedeno, slovensko vodenje, pripravo in organizacijo potovanja, predpotovalno srečanje (min 10 oseb), stroške priprave in organizacije potovanja

OBVEZNA DOPLAČILA:

Doplačilo za skupino v velikosti 15 – 19 oseb 70 €

DOPLAČILA PO ŽELJI:

Dovolilnica za vstop v ZDA – ESTA 20 €
Doplačilo za vstop v NP Lower Antelope canyon ob prijavi 55 €
Odstopnina (4,56 %) od vrednosti aranžmaja -TRIGLAV ** 4.56 %
Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine) 60 USD
Doplačilo za enoposteljno sobo 726 €

Namestitve so v motelih ali hotelih v mestu oz. okolici. Zajtrk je ponekod že vključen v ceno. Kjer ga ne bo, boste zajtrkovali v bližnji restavraciji (doplačilo).

Vključene vstopnine: Monument Valley, Hooverjev jez, NP Yosemite, Glacier, NP Sequoia, Death valley, NP Zion, NP Bryce, NP Arches, lake Mead.

Prevozi: deželo boste raziskovali z najetimi avtomobili. Organizator potovanja uredi najem avtomobilov ter ustrezno navigacijo. V primeru večje skupine bo po predhodnem dogovoru dodatno osebno vozilo vozil eden izmed potnikov. Popust za potnika voznika znaša 110 EUR.

Cena ne vključuje: navedenih doplačil, dovolilnice za vstop v ZDA (ESTA), prehrane, dodatnih ogledov, napitnin, dodatnih možnih aktivnosti (hummer, rafting…).

VIZE: Slovenci za vstop v ZDA ne potrebujemo vize, potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list. Najmanj 3 dni pred potovanjem je potrebno izpolniti elektronski obrazec za vstop v ZDA (postopek imenovan ESTA), ki ga najdete na spletnem naslovu https://esta.cbp.dhs.gov/esta/, kjer sami opravite celoten postopek registracije. Brez tega dokumenta vstop v ZDA ni možen! Za doplačilo vam ESTO lahko uredi tudi organizator potovanja.

POMEMBNO: Zaradi spremenjene politike ZDA do Irana, je v veljavo stopila uredba, ki velja za vse potnike, ki bi želeli vstopiti v ZDA in so po 1. marcu 2011 obiskali Iran, Irak, Sudan ali Sirijo, uvaja se vstopni vizum.
Vstopni vizum se pridobi na veleposlaništvu ZDA v Ljubljani in si ga ureja potnik sam.
Vizumski postopek poleg izpolnitve vloge in predložitve ustreznih dokazil o premoženjskem stanju, predvideva tudi osebni razgovor na veleposlaništvu.
Cena vizuma je 159.- USD.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj za to potovanje ni.

DRUGI DOKUMENTI: za vožnjo avtomobila je potrebno mednarodno vozniško dovoljenje in kreditna kartica (Visa, Mastercard).

 

VREME: Za obisk ZDA so idealni poletni meseci od junija do septembra. Temperature in klima so zelo podobne našim, nekaj dni preživimo na višini preko 2.500 metrov, tako da ne bo odveč tudi kakšna topla jopica. V bolj puščavskih predelih so zelo visoke temperature, tudi preko 35 st. C.

HRANA: Amerika je dežela hitre prehrane in ta ponudba je dosegljiva vsepovsod. Veliko je restavracij kjer ponujajo razne dobrote z žara, različne zrezke, rebrca .. v kombinaciji z ocvrtim krompirjem. V vseh večjih krajih je na voljo je tudi italijanska kuhinja, prav tako mehiška in kitajska. Juhe (zelenjavne, kurje, goveje) se težko dobi, včasih pa se da dobiti kremne juhe iz brokolija, korenčka … Slovenski vodnik vam je na voljo za nasvet kot tudi organizacijo prehrane.
PIJAČA: Gazirane pijače in voda so dostopne povsod. Dostop do piva in ostalega alkohola je omejen (se prodaja v specializiranih prodajalnah samo polnoletnim osebam).

VARNOST: ZDA so relativno varna dežela, še posebno v narodnih parkih kjer bomo preživeli večino našega časa. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino. Dragocene predmete (denar, kreditne kartice, potni list in druge vrednosti) imejte vedno pri sebi. Organizator potovanja ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo oz. krajo. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Ni omejitev. Zaradi vročine priporočamo tanka in ohlapna oblačila iz naravnih materialov, v katerih vam bo najbolj udobno Potrebno je paziti na zaščito pred soncem – klobuček, kapa, rutka … Občasno nas lahko preseneti dež, s seboj imejte obvezno tudi toplo oblačilo (pulover, vetrovka …).

LOKALNA VALUTA: Ameriški dolar.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Amerika je dežela kreditnih kartic, s katerimi lahko plačujete praktično vse nakupe. V bistvu je brez kreditne kartice težko potovati po ZDA, saj jo zahtevajo vsepovsod (pri rezervaciji hotela, najemu avtomobila …). Vse poznane svetovne kreditne kartice kot so Visa, MasterCard, Amex, … so dobrodošle. Bančni avtomati so pogosto dosegljivi, banke zaračunavajo provizijo.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba okrog 200 do 300 USD na potovalni teden. Višina zneska je odvisna od vrste prehrane in restavracij, kjer se boste prehranjevali. Odstopanja v obe smeri so tukaj velika. Priporočljive napitnine v gornje zneske niso vštete.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz ZDA v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v ZDA je 001 + območna št. vsake zvezne države (brez 0) + klicana številka. Slovenski mobiteli delujejo le v primeru, da vaš telefon podpira frekvenčno območje 1900 Mhz (pred odhodom preverite pri vašem mobilnem opereterju). Internet je dostopen v večjih krajih in v nekaterih motelih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 110 V/ 60 Hz. Potreben je adapter z ameriškega na evropski standard.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI (junij 2009)

  • Velikost: 9,826,630 km²
  • Prebivalstvo: 307 milijonov
  • Glavno mesto: Washington D.C. (okoli 0,6mil. prebivalcev ponoči in okoli 1,4 mil. podnevi)
  • Jezik: Angleščina
  • Vera: protestanti 51 %, rimokatoliki 24 %, ostalo 25 %.
  • Ureditev: demokratična zveza petdesetih držav
  • Lokalni čas: – 5 ur (vzhod), – 8 ur (zahod)
Splošni pogoji - organizator potovanja: AGENCIJA OSKAR

I. SPLOŠNA DOLOČILA

Ti splošni pogoji so sestavni del pogodbe, ki jo skleneta Agencija Oskar, d.o.o. (v nadaljevanju Agencija Oskar) oziroma v njenem imenu pooblaščena agencija, in potnik, ki se prijavlja na turistični paket v organizaciji Agencije Oskar. V primeru, da je posamezna določba v programu urejena drugače kot v teh splošnih pogojih, veljajo določbe, navedene v programu.
V primeru telefonske prodaje oziroma prodaje preko interneta se šteje, da je potnik sprejel določila teh splošnih pogojev takrat, ko je telefonsko oziroma preko interneta naročil potovanje. Z določili splošnih pogojev se potnik lahko seznani na spletni strani www.agencija-oskar.si, kjer so posebej označeni in splošno dostopni.
Naročnik oziroma potnik je vsaka oseba, ki je opravila veljavno rezervacijo ali opravila nakup/plačilo turističnega paketa.

Ti splošni pogoji ne veljajo za nakupe letalskih vozovnic ter prodajo turističnih paketov v organizaciji drugih ponudnikov, kjer nastopa Agencija Oskar kot posrednik. V tem primeru potnika zavezujejo splošni pogoji organizatorja oziroma letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju. Ti splošni pogoji ne veljajo za zavarovanje zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini, kjer Agencija Oskar nastopa kot posrednik. V tem primeru veljajo splošni pogoji zavarovalnice.

II. PRIJAVA IN POGODBA

Na turistični paket v organizaciji Agencije Oskar se potnik lahko prijavi v Agenciji Oskar ali kateri koli pooblaščeni agenciji. Program potovanja velja kot ponudba. Na osnovi ponudbe se potnik pisno ali ustno prijavi na izbran turistični paket. Ob prijavi potnik prejme dokument Agencije Oskar (račun/pogodbo o potovanju), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem turističnem paketu in dodatnih storitvah, kot tudi razpored plačil in morebitni ostali dogovori. Potnik je dolžan dokument pregledati in v primeru kakršnegakoli nesoglasja ali napake le-tega reklamirati v roku enega dneva po njegovi izdaji. S plačilom prvega obroka (akontacija) se šteje, da je pogodba sklenjena. Potnik je dolžan ob prijavi navesti zahtevane podatke in predložiti dokumente, ki jih zahteva program turističnega paketa ter izvršiti plačilo v skladu z določbami teh splošnih pogojev. V primeru, da potnik ob prijavi ne navede pravilnih podatkov, je odgovoren za vse stroške oziroma posledice, nastale zaradi napačnih podatkov.

Prijava potnika je zavezujoča. Od nje lahko odstopi v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja. Za zavezujočo prijavo se poleg plačanega 1. obroka računa šteje tudi vsaka prijava ali naročilo, posredovano v ustni ali pisni obliki, ki vsebuje ime in priimek potnika in ostalih udeležencev, številko kreditne kartice ali identifikacijo drugega plačilnega inštrumenta, plačilo ali delno plačilo cene turističnega paketa ali drugo konkludentno dejanje, ki nakazuje na to, da je potnik posredoval zavezujočo prijavo.

Zgoraj navedeni pogoji ne veljajo za turistične pakete, ki jih organizira Agencija Oskar za t. i. zaključene skupine oziroma za turistične pakete po naročilu (individualne ponudbe). V tem primeru velja program potovanja kot ponudba, na osnovi ponudbe pa se potnik pisno prijavi na turistični paket z izpolnitvijo prijavnice, ki je posebej izdelana na osnovi pogojev iz programa, oziroma s kakršnokoli drugo pisno potrditvijo. Z izpolnitvijo prijavnice oziroma predložitvijo osebnih podatkov potnikov se šteje, da je pogodba sklenjena in je potnik ob morebitni odpovedi turističnega paketa dolžan poravnati vse stroške v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja.
Agencija Oskar je v skladu s pogodbo dolžna potniku nuditi storitve, ki imajo vsebino in lastnosti, kot so napovedane v pogodbi oziroma programu turističnega paketa in skrbeti za pravice in interese potnika v skladu z dobrimi poslovnimi običaji.

Potnik je dolžan skrbeti, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi upravnimi predpisi. Agencija Oskar ima pravico zavrniti prijavo potnika, za katerega lahko upravičeno vnaprej domneva, da teh pogojev ne izpolnjuje oziroma jih lahko ne bi izpolnjeval tekom potovanja.

III. PRIJAVNINA IN VARŠČINA

Agencija Oskar za svoje storitve zaračunava naročniku standardne rezervacijske stroške in stroške za sestavo ponudbe pri prodaji turističnih paketov skladno z razpisom na vsako rezervacijo. Agencija Oskar lahko za posamezni turistični paket določi drugačne rezervacijske stroške. V primeru bolj zapletenih ponudb po želji za individualna potovanja Agencija Oskar lahko zaračuna potniku 21,00 EUR v obliki varščine za izdelavo ponudbe. Če potnik ponudbe ne sprejme, se varščina ne vrača.

IV. PRODAJA LETALSKIH KART

Pri prodaji letalskih kart veljajo pogoji, katere določi prevoznik. Potnik je o pogojih za prodajo letalskih kart seznanjen pred ali ob nakupu s strani Agencije Oskar. Pri prodaji letalskih kart nastopa Agencije Oskar zgolj kot posrednik za sklenitev rezervacije in izvedbo plačila. V tem primeru potnika zavezujejo splošni pogoji organizatorja oziroma letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju. Agencija Oskar ne odgovarja za izvedbo leta ter ne odgovarja za izbiro prevoznika s strani potnikov. Potnik sam izbere prevoznika po svojih željah in kriterijih in za svojo izbiro odgovarja sam. Agencija Oskar je odgovorna potniku posredovati vse potrebne informacije, ki jih ta potrebuje za svoje potovanje. Potnik lahko pridobi informacije o produktih in storitvah, ki jih posreduje Agencija Oskar, osebno v poslovalnici, po elektronski pošti, prek telefonskih klicev ter spletne strani. Vsak produkt narekuje svoje pogoje in svoj način rezervacije, za katere se šteje, da je potnik z njimi seznanjen ob opravljeni rezervaciji.

Storitev Agencije Oskar je zaključena, ko je potniku posredovana potrditev rezervacije in izdana letalska karta. Od tega trenutka naprej je potnik v neposrednem razmerju z odgovornim letalskim prevoznikom. Ob morebitni ne izvedbi ali pomanjkljivi izvedbi leta, potnik zahtevek za nadomestilo za vplačano letalsko karto naslovi neposredno na prevoznika.

V. PLAČILO

Za dan plačila se šteje dan, ko potnik izvrši vplačilo neposredno pri Agenciji Oskar ali pooblaščeni agenciji, oziroma ko Agencija Oskar prejme plačilo na transakcijski račun. Potnik ob prijavi plača 30 % cene potovanja. Preostali del potnik plača najmanj 10 dni pred začetkom potovanja, v kolikor ni na dokumentu Agencije Oskar (pogodba, račun) drugače določeno. Pravočasno plačilo pomeni potrjeno rezervacijo. Če potnik ne plača v dogovorjenem roku, to pomeni odpoved turističnega paketa in se smiselno uporabijo določila o potnikovi odpovedi turističnega paketa.

Potnik se obvezuje vplačati razliko, ki bi nastala zaradi morebitne računske napake na izdanem dokumentu Agencije Oskar, Agencija Oskar pa se obvezuje vrniti potniku eventualno preveč zaračunani znesek, ki izvira iz računske napake. Ta obveza velja do izteka poslovnega leta.

Agencija Oskar lahko v programu določi, da potnik plača določene storitve, ki bodo opravljene na kraju samem, njenemu predstavniku (»obvezno doplačilo na kraju samem«). V tem primeru Agencija Oskar ne nastopa kot organizator niti kot posrednik, ampak zgolj kot informator. V tem primeru uveljavlja potnik vse reklamacijske zahtevke izključno od izvajalca storitve na kraju samem.

Kadar za potnika turistični paket rezervira pooblaščena turistična agencija, veljajo vsa določila iz te točke smiselno tudi za pooblaščeno turistično agencijo.

VI. CENE

Cene turističnega paketa so določene s programom ter veljajo od dneva objave programa do spremembe. V ceno so vštete storitve, ki so navedene v programu turističnega paketa. Za potnika je veljavna cena na dan sklenitve pogodbe/izdaje računa.

V skladu z veljavno zakonodajo lahko Agencija Oskar to ceno spremeni tudi po sklenitvi pogodbe, in sicer zaradi sprememb v menjalnem tečaju ali zaradi sprememb v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno turističnega paketa. V primeru spremembe cene iz tega naslova Agencija Oskar o tem najkasneje 20 (dvajset) dni pred odhodom pisno obvesti potnika oziroma pooblaščeno turistično agencijo, ki je naredila rezervacijo, ter izda dodatni dokument (račun), ki ga je potnik dolžan plačati pred odhodom.

Sprememba cene iz naslova tečajnih razlik se obračunava kot razlika vrednosti tistega dela stroškov, ki so izraženi/obračunani v tuji valuti, in je obračunana po tečaju (1) tuje valute na dan priprave turističnega paketa (načrtovana cena po ponudbi) ter (2) na dan priprave obvestila o spremembi cene (običajno 20 – 23 dni pred odhodom). Za preračun se upošteva tečaj Banke Slovenije.
Če zvišanje dogovorjene cene preseže 8 odstotkov cene turističnega paketa, lahko potrošnik odstopi od pogodbe, ne da bi moral povrniti škodo. V tem primeru bo Agencija Oskar potniku vrnila vplačani znesek.

Prav tako Agencija Oskar v programu turističnega paketa določi izhodiščno ceno pri določenem številu potnikov, ki se lahko spremeni, v kolikor se za potovanje prijavi manjše število potnikov. Agencija Oskar v programu navede to dodatno ceno v obliki »obveznega doplačila v primeru velikosti skupine od/do oseb«. Ob prijavi Agencija Oskar potniku zaračuna izhodiščno ceno potovanja. V kolikor nastopijo pogoji za spremembo cene iz naslova »manjše skupine«, potnik ne more odstopiti od pogodbe, saj je bil z njimi seznanjen ob prijavi.

VII. CENE LETALSKIH KART

Cene produktov, navedene na spletnih straneh in reklamnem materialu, so informativne narave. Natančne cene posameznih produktov potniki dobijo v poslovalnici, prek telefona ali elektronske pošte. Podane cene, ki jih potnik prejme v ponudbi, vključujejo vse pristojbine in dodatke, razen če je zaradi narave storitve ali produkta drugače določeno. Posredovane cene letalskih kart s strani Agencije Oskar so veljavne le na dan rezervacije! Letalska karta se sicer lahko izda v določenem časovnem roku, vendar si letalski prevoznik pridržuje pravico do spremembe cene.

VIII. ARANŽMAJI, KJER AGENCIJA OSKAR NI ORGANIZATOR POTOVANJA

V primeru, da Agencija Oskar ni organizator turističnega paketa, nastopa v vlogi informatorja. V tem primeru podaja prejete informacije od organizatorja turističnega paketa potniku in mu pomaga pri prijavi. Pogoji prijave, plačila in morebitne odpovedi turističnega paketa so v skladu z veljavnimi pogoji organizatorja potovanja. Na dokumentu Agencije Oskar je naveden organizator turističnega paketa. Šteje se, da Agencija Oskar prodaja tovrstne turistične pakete v tujem imenu in za tuj račun. Morebitno reklamacijo ureja potnik z organizatorjem potovanja, Agencija Oskar pa mu ob tem nudi vso potrebno pomoč.

IX. POSEBNE STORITVE

Posebne storitve so tiste storitve, ki praviloma niso vštete v ceno turističnega paketa (enoposteljna soba, posebna prehrana, druga doplačila po želji …) ali pa so za njih v programu predvidena doplačila (vizumi, druga doplačila ipd.), zato jih potnik plača posebej, razen če ni v programu drugače določeno.

V primeru, da so k posameznemu turističnemu paketu razpisane posebne storitve, potnik posreduje želje po teh storitvah ob prijavi, doplača pa jih k ceni potovanja. Objavljene cene posebnih storitev veljajo zgolj v primeru naročila in plačila teh storitev ob prijavi na potovanje. Med potovanjem potnik doplača posebne storitve vodji potovanja ali predstavniku Agencije Oskar v kraju, kjer se storitev opravlja, v ustrezni valuti, če je med potovanjem to storitev še mogoče naročiti, po ceni, veljavni na kraju samem.

Če se potnik sam prijavi na turistični paket, lahko prepusti Agenciji Oskar, da se mu potrudi najti sopotnika, s katerim bo delil sobo, oziroma ki je pripravljen z njim deliti sobo. Ne glede na omenjeno pa mora posamezno prijavljeni potnik ob prijavi doplačati za enoposteljno sobo. V primeru, da se posamezno prijavljenemu potniku najde sopotnik, se potniku po potovanju vrne doplačilo za enoposteljno sobo. V primeru, da se na turistični paket prijavita dva, ki sta skupaj v sobi, pred potovanjem pa eden od njiju turistični paket odpove, drugi potnik nosi stroške doplačila za enoposteljno sobo, če mu ni možno najti drugega sopotnika.

X. ODSTOPNINA

Potnik se ob prijavi lahko odloči za vplačilo odstopnine. Pogoji odstopnine so določeni s splošnimi pogoji zavarovalnice in skladno z njenim veljavnim cenikom.

XI. POTNIKOVA SPREMEMBA POGODBE ALI ODPOVED TURISTIČNEGA PAKETA

Potnik ima pravico zahtevati spremembo pogodbe (npr. sprememba imena, dodatne storitve, sprememba namestitve ipd.) po njeni sklenitvi, Agencija Oskar pa je dolžna preveriti, če je to sploh mogoče. V primeru spremembe pogodbe na zahtevo potnika Agencija Oskar lahko zaračuna potniku administrativne stroške v višini 21,00 EUR za spremembo, v kolikor ni s temi splošnimi pogoji drugače določeno. V primeru, da s spremembo nastanejo dodatni stroški (npr. sprememba letalske karte), jih je potnik dolžan poravnati.
Potnik ima pravico do odpovedi turističnega paketa, in sicer v poslovalnici, kjer se je prijavil, ali direktno na prijavnem mestu Agencije Oskar. V primeru, ko potnik odpove turistični paket, ima Agencija Oskar pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V vsakem primeru Agencija Oskar zahteva povrnitev administrativnih stroškov rezervacije v višini 21,00 EUR. Če na programu ni drugače določeno, veljajo spodaj napisani odpovedni stroški:

Za turistične pakete:
• odpoved od 60 do 45 dni pred odhodom, 15 % cene aranžmaja,
• odpoved od 44 do 30 dni pred odhodom, 30 % cene aranžmaja,
• odpoved 29 do 22 dni pred odhodom, 50 % cene aranžmaja,
• odpoved 21 do 15 dni pred odhodom, 80 % cene aranžmaja,
• odpoved kasneje kot 15 dni pred odhodom, 100 % cene aranžmaja.

Za enodnevne turistične pakete:
• odpoved od 45 do 30 dni pred odhodom, 7 % cene aranžmaja,
• odpoved od 29 do 22 dni pred odhodom, 20 % cene aranžmaja,
• odpoved 21 do 15 dni pred odhodom, 30 % cene aranžmaja,
• odpoved 14 do 8 dni pred odhodom, 50 % cene aranžmaja,
• odpoved 7 do 1 dan (24 ur) pred odhodom, 80 % cene aranžmaja,
• odpoved na dan (manj kot 24 ur), 100 % cene aranžmaja.

Ne glede na zgoraj določene stroške odpovedi so le-ti lahko drugačni, kadar to narekujejo pogoji organiziranja potovanja, torej ki jih Agenciji Oskar narekujejo veljavni pogoji prodaje in/ali jih pogojujejo poslovni partnerji.
Ne glede na zgoraj določene stroške so stroški odpovedi lahko tudi drugačni, če so navedeni v programu turističnega paketa ali pogodbi.

Ob odpovedi turističnega paketa pred odhodom potnik poda pisno odpoved oziroma podpiše odpovedni dokument, ki mu ga izda Agencija Oskar. Če potnik zavrne podpis ali potrditev tega dokumenta, se šteje, da potovanja ni odpovedal. Med potovanjem lahko potnik prekine turistični paket na svojo željo. Če potnik med potovanjem turistični paket prekine, ob vrnitvi nima pravice do povračila stroškov ali kupnine, ne delno, ne v celoti. V kolikor potnik med potovanjem po svoji želji spremeni program oziroma ne potuje po programu, ki je sestavni del pogodbe z Agencijo Oskar, se šteje, da je potnik odstopil od pogodbe med potovanjem. V tem primeru je potnik odgovoren za stroške in škodo, ki jih je s tem povzročil. V primeru spremembe programa na lastno željo ali zaradi višje sile, ne da bi za to obstajali razlogi na strani Agencije Oskar zaradi nepravilno opravljene storitve, potnik nima pravice zahtevati kakršnekoli odškodnine ali znižanja cene.

Agencija Oskar oziroma pooblaščena oseba lahko kadar koli pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne osebo, kadar oceni, da bi potnik lahko ogrozil zdravje ali premoženje sebe ali drugih, oziroma ki je ob odhodu očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc. Agencija Oskar v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Agencija Oskar ima pravico med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če ne poskrbi za to, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi predpisi, ali če je očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc ali če se neprimerno obnaša do ostalih sopotnikov in njegovo izločitev zahteva skupina. Agencija Oskar v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Agencija Oskar bo uveljavljala vso škodo, ki bi jo na poti oziroma med trajanjem izvajanja turističnega paketa potnik povzročil s svojim neustreznim ravnanjem.

Višina stroškov odpovedi turističnega paketa v primeru, da Agencija Oskar ni organizator potovanja, je določena s splošnimi pogoji ali drugim aktom organizatorja.

 XII. ORGANIZATORJEVA SPREMEMBA PROGRAMA ALI ODPOVED POTOVANJA

Agencija Oskar si v skladu z veljavno zakonodajo pridržuje pravico do odpovedi turističnega paketa, če se na turistični paket ne prijavi minimalno potrebno število potnikov, ki je navedeno v programu.

Agencija Oskar potnika obvesti o odstopu pogodbe, če se ni prijavilo minimalno število potnikov, najkasneje:
– 20 dni pred začetkom turističnega paketa, ki traja več kot 6 dni,
– 7 dni pred začetkom turističnega paketa, ki traja od 2 do 6 dni,
– 2 dni (48 ur) pred začetkom turističnega paketa, ki traja manj kot 2 dni.

V primerih, ko Agencija Oskar izrecno pisno jamči odhod, ne more odpovedati turističnega paketa, razen če se prijavi manj kot v programu predvideno najmanjše število potnikov.

Agencija Oskar si pridržuje pravico do popolnega ali delnega odstopa od pogodbe, če pred izvajanjem ali med izvajanjem programa nastopijo izredne okoliščine, ki jih ni bilo mogoče pričakovati, odstraniti ali se jim izogniti, za Agencijo Oskar pa te okoliščine pomenijo utemeljen razlog, da pogodbe ne bi sklenila, če bi obstajale ob sklenitvi pogodbe.

Agencija Oskar lahko odpove pogodbo oziroma odstopi od pogodbe in zahteva povrnitev škode od potnika, ki neposredno krši določbe pogodbe, ki jo je sklenil z Agencijo Oskar, predvsem če se ugotovi, da je potnik namerno sporočil napačne podatke o številu potnikov ali njihovi starosti, oziroma je med potovanjem prišlo do sprememb, potnik pa o tem ni obvestil Agencije Oskar. Agencija Oskar si pridržuje pravico (in ne odgovarja) za spremembe dneva in časa odhoda oziroma za odpovedi turističnega paketa zaradi spremembe letalskega voznega reda ali nastopa višje sile ter pravico do spremembe smeri potovanja, če se spremenijo pogoji za potovanje (nov vozni red, negotov položaj v državi, kjer je organiziran program, naravne nesreče ali drugi nepredvideni vzroki, na katere Agencija Oskar ne more vplivati), brez posebne odškodnine in po veljavnih predpisih v potniškem prometu.

Odgovornost Agencije Oskar je omejena zgolj na neizvedbo določenega dela programa, v delu, ki pomeni ustrezne materialne stroške. Agencija Oskar ne odgovarja za nematerialno škodo, ki bi nastala iz naslova zamud, odpovedi ali spremembe prevoza ali prevoznega sredstva.

Agencija Oskar ne more prevzeti odgovornosti za spremembe programa zaradi nastopa kakršnekoli višje sile med potekom programa. V teh primerih lahko potnikom zagotovi storitve v spremenjeni obliki, glede na obstoječe možnosti.
V primeru, da Agencija Oskar odpove turistični paket, ima potnik pravico do celotnega povračila vplačane cene aranžmaja, nima pa pravice do povračila stroškov vizuma ali stroškov cepljenj, ki so bili s programom zahtevani. O kakršnikoli naknadni spremembi programa Agencija Oskar potnika nemudoma obvesti.

V primeru, da stanje na kraju samem Agenciji Oskar ne dopušča namestitve potnikov v naročenem objektu, lahko Agencija Oskar namesti potnika v istem kraju v drug objekt enake ali višje kategorije.

XIII. SPREMEMBE IN ODPOVEDI LETALSKIH KART

Sprememba produkta ali storitve (npr. sprememba datuma, destinacije …) je možna, vendar le v primeru, kadar pogoji produkta ali storitve to dopuščajo. Vsaka izvedba spremembe je povezana z dodatnimi stroški, ki so določeni v pogojih ponudnika produkta ali storitev in o katerih je bil potnik predhodno seznanjen in če omenjeni pogoji želene spremembe omogočajo.
Potnik ima pravico produkt ali storitev kadarkoli odpovedati, vendar v trenutku odpovedi začnejo veljati odpovedni stroški po pogojih posameznega produkta ali storitve.
Kadar potnik ob potrditvi letalske vozovnice predvideva, da se morda zaradi določenih okoliščin (ki utegnejo nastopiti pri njem ali v njegovi ožji družini) potovanja ne bo udeležil, lahko vplača odstopnino. Pogoji odstopnine so določeni s splošnimi pogoji zavarovalnice in skladno z njenim veljavnim cenikom.
V primeru, da letalska družba odpove let, ima potnik pravico do celotnega povračila vplačane cene, nima pa pravice do povračila stroškov vizuma, potrebnega za vstop v državo, kamor naj bi potoval, stroškov cepljenj, ki jih ta država zahteva ali stroškov vplačane odstopnine.

XIV. POTNI DOKUMENTI

Potnik mora imeti veljaven potni list ali drug veljaven dokument, s katerim lahko vstopi v državo, v katero ali skozi katero potuje. Potnik je dolžan paziti na vsa določila glede veljavnosti potovalnega dokumenta. Veljavnost dokumenta se upošteva na ZADNJI dan potovanja! Agencija Oskar za morebitne neprijetnosti ali prisilno prekinitev potovanja potnika iz tega naslova ne odgovarja.

Potnik je dolžan pridobiti vizume, ki so za te države zahtevani. Če potnik te obveznosti ne izpolni, Agencija Oskar ravna po določilih o potnikovi odpovedi turističnega paketa. V primeru, da potniku ureja vizum Agencija Oskar, le-ta ne jamči za uspešnost pridobitve vizuma. Stroškov pridobitve vizumov Agencija Oskar potniku ne vrača. V primeru zavrnitve vstopa v državo ali druge ovire nosi vse stroške potnik sam. Smatra se, da si potnik ureja vizum sam, če Agenciji Oskar ne dostavi vseh potrebnih dokumentov v predpisanem roku, ne glede na to, ali je potnik pri Agenciji Oskar že vplačal pridobitev teh dokumentov.

Zaradi zahtev v mednarodnem potniškem prometu (letalski, ladijski, avtobusni …) je potnik dolžan ob prijavi posredovati vse potrebne podatke o vseh udeležencih potovanja, ki jih prijavlja. Podatki se morajo v celoti ujemati s podatki v uradnih dokumentih, ki so jih udeleženci potovanja dolžni v skladu s predpisi o prestopu državne meje in ustreznimi tujimi zakonodajnimi akti nositi s seboj. V primeru, da napačni podatki povzročijo zamudo, dodatne stroške ali prekinitev potovanja drugim udeležencem potovanja, odgovarja za vse nastale stroške udeležencem potovanja potnik sam.

Če potnik med potovanjem izgubi dokumente ali so mu le-ti ukradeni, so pa nujno potrebni za nadaljevanje potovanja ali za vrnitev v domovino, si potnik na lastne stroške priskrbi nove. V primeru, da mora potnik zaradi izgube ali kraje dokumentov prekiniti turistični paket, ni upravičen do kakršnegakoli povračila vplačanega turističnega paketa ali do povrnitve stroškov.

XV. OBVESTILA PRED ODHODOM

Potnik prejme končno obvestilo najkasneje 5 (pet) dni pred odhodom. Škodo, ki bi nastala, ker bi potnik podal nepopoln ali nepravilen naslov, nosi potnik. V primeru, da potnik v navedenem roku ne prejme obvestila, se je dolžan sam javiti na svojem prijavnem mestu in ga zahtevati. Reklamacij iz naslova ne prejete pošte Agencija Oskar ne upošteva.

XVI. ZDRAVSTVENI PREDPISI

Potnik je dolžan opraviti cepljenja, ki so za državo potovanja zahtevana. V primeru, da so v programu za potovanje navedena oziroma zahtevana določena cepljenja, si mora vsak potnik sam priskrbeti mednarodno potrdilo – rumeno knjižico z vpisanimi opravljenimi cepljenji. Agencija Oskar ne odgovarja za morebitne zaplete ali potnikovo prekinitev turističnega paketa zaradi potnikovega nespoštovanja zdravstvenih predpisov države, v katero vstopa, kakor tudi ne za stroške povezane s tem.

  XVII. CARINSKI IN DEVIZNI PREDPISI

Potnik je dolžan spoštovati vse carinske in devizne predpise Republike Slovenije, kakor tudi predpise vseh drugih držav v katere in skozi katere potuje. Če zaradi nespoštovanja predpisov potnik potovanja ne bi mogel nadaljevati, sam nosi vse posledice in stroške, ki nastanejo v zvezi s tem njemu in vsem drugim sopotnikom.

 XVIII. PRTLJAGA

Agencija Oskar ne odgovarja za prevoz, krajo ali poškodovanje potnikove prtljage ali drugih osebnih stvari, dragocenosti in dokumentov iz namestitvenih objektov (hotelskih sob, apartmajev ipd.) in prevoznih sredstev (letal, avtobusov, ladij ipd.). Prijavo izgubljene ali poškodovane prtljage potnik sam naslovi na prevoznika ali hotel. Prevoz posebne prtljage (kot so kolo, surf, golf oprema, smuči, glasbeni inštrumenti ipd.) mora potnik najaviti že ob prijavi ter plačati prevozniku v skladu s pravili prevoznika, v kolikor v programu turističnega paketa ni drugače določeno. Vse stroške oziroma škodo, ki bi zaradi tega nastala, nosi potnik sam.

Pri prevozu ima potnik pravico do brezplačnega prevoza določene teže prtljage (po določilih prevoznika), vsak dodatni kilogram pa doplača potnik sam na kraju samem v ustrezni valuti oziroma po določilih prevoznika. Otroci do dveh let nimajo pravice do brezplačnega prevoza prtljage.

Pri nizkocenovnem prevozniku je dovoljena teža prtljage, ki jo potnik odda ob prijavi na let, običajno nižja od dovoljene pri rednih prevoznikih. Vsak dodatni kilogram se doplača. Tudi dovoljena teža osebne prtljage, ki jo vzame potnik s seboj na letalo, je lahko nižja, o čemer so potniki obveščeni najkasneje z obvestilom pred odhodom.

XIX. INFORMACIJE

Informacije, ki jih potnik dobi na prijavnem mestu, ne obvezujejo Agencije Oskar bolj kot navedbe v programu ali ponudbi. V primeru dvoma se vedno šteje za veljavno pisna ponudba, račun in pogodba o potovanju, pisna informacija ali pisna razlaga.

XX. REKLAMACIJE OZIROMA PRITOŽBE

Potnik je dolžan nepravilnosti sporočiti predstavniku Agencije Oskar na kraju samem, ko se zgodijo. V primeru, da bi bila reklamacija lahko rešena na kraju samem (na primer pomanjkljiva čistoča sobe, oprema, lega sobe ipd.), potnik pa ni sporočil napake oz. nepravilnosti predstavniku agencije, se šteje, da se je potnik strinjal s tako storitvijo in s tem je izgubil pravico do vlaganja kasnejših reklamacij. Potnik lahko vloži pisno reklamacijo v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila storitev nepravilno opravljena, sicer Agencija Oskar le-te vsebinsko ne obravnava. Reklamacija mora biti utemeljena. Potnik naj zato reklamaciji priloži ustrezne dokaze in/ali ustrezno potrdilo hotelirja, prevoznika oziroma druge ustrezne osebe o dejanskem stanju, na podlagi katerega potnik uveljavlja svoj zahtevek.

Agencija Oskar je dolžna pisno odgovoriti na reklamacijo v 8 dneh po njenem prejemu. Če gre za enostavno pomanjkljivost in napaka ni sporna (oziroma če potnik ni priložil vseh potrebnih dokumentov v roku, potrebnem za njihovo pridobitev) je Agencija Oskar dolžna po prejemu popolnega reklamacijskega zahtevka zahtevi ugoditi. Če napaka ni enostavna, je Agencija Oskar dolžna raziskati vse okoliščine, ki so pripeljale do reklamacije. Dokler Agencija Oskar ne odloči o pritožbi, se potnik odreče posredovanju katerekoli druge osebe, sodnih ustanov ali dajanja informacij javnim glasilom.

Višina odškodnine je omejena z višino cene vplačanega potovanja oziroma z višino realne vrednosti neizvedenih storitev. To določilo ne velja v primeru, ko ima Agencija Oskar pravico do odpovedi aranžmaja ali spremembe programa, skladno z določili teh splošnih pogojev in zakona.

Ne glede na vloženo reklamacijo je potnik dolžan poravnati svoje obveznosti po izdanih računih za opravljeno storitev v skladu z razporedom plačil, morebitna odškodnina pa se izplača po končanem reklamacijskem postopku na osebni račun potnika.

XXI. ODGOVORNOST ZA TOČNOST LETALSKIH PREVOZNIKOV

Agencija Oskar ne odgovarja za točnost letalskih prevozov na rednih ali izrednih poletih in tudi ne za zamude letal kakor tudi ne za spremembe potovanja potnika, ki bi nastale kot posledica takšnih zamud. V primeru, da letalska družba odpove let še pred pričetkom potovanja, ima potnik pravico do celotnega povračila vplačane cene. V primeru odpovedi leta potnik nima pravice do povračila stroškov vizuma, potrebnega za vstop v državo, kamor naj bi potoval, ali stroškov cepljenj, ki jih ta država zahteva.

XXII. UPORABA PODATKOV

Agencija Oskar vse pridobljene podatke o potnikih varuje v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Agencija Oskar vse pridobljene podatke o potnikih obdeluje skladno s Politiko varstva osebnih podatkov, dostopno na www.agencija-oskar.si

XXIII. KONČNA DOLOČILA

V primeru spora med strankami se uporabi pristojno sodišče.

Agencija Oskar, d.o.o., Kranj, 1. september 2019

PRIJAVITE SE NA E-NOVICEBodite obveščeni o aktualni ponudbi in naših akcijah.