Opis Kozjansko in Istra

Ko Istra in Kozjansko združita moči.

V preteklosti je bila to regija, poznana predvsem po svoji nerazvitosti, še posebej, ko jo je v sedemdesetih letih doletel hud potres. Takrat sem bil star 10 let in se dobro spominjam vseh težav, ki smo jih imeli prebivalci Kozjanskega zaradi potresa (in takoj za tem še poplav), ki je zelo prizadel pokrajino,  a jo hkrati postavil na zemljevid prepoznavnosti v Sloveniji in tudi širše. Kozjansko se razprostira med štirimi rekami (Sotla, Voglajna, Sava, Savinja) in je zelo gričevnato, kot ustvarjeno za pohodništvo in kolesarjenje.

Nerazvitost ima pozitivno posledico, saj ima pokrajina veličastno naravno dediščino, skriva pa tudi mnoge znamenitosti zgodovinske in kulturne dediščine, predvsem iz obdobja fevdalizma, ko sta bila obrt in trgovina pri nas na vrhuncu.

Naj začnem s čisto osebnim pogledom na ta naravno-kulturni zgodovinski biser, imenovan Istra. Pred leti sem imel priložnost, da sem obiskal Toscano, tako opevano turistično destinacijo svetovnih dimenzij. Tudi sam sem bil navdušen nad njo.

Ampak po ponovnem prihodu v svoj drugi dom Istro sem se začel spraševati, kaj ima Toscana, Istra pač ne! Presenečen nisem našel skoraj nobenega odgovora. Pokrajini sta si po svoji klimi, naravni in kulturni dediščini zelo podobni, v obeh vzgajajo odlično trto in pridelujejo vrhunska vina, za zahtevnejše jedce pa ponujajo odlične lokalne dobrote iz morja, kakor tudi lokalno celinsko prehrano za gurmane.

Edino, česar Istra nima, Toscana pa v izobilju, je prepoznavnost v svetovnem merilu in s tem uspešnost turizma, merjeno skozi oči ekonomije. To pa je za Istro tudi prednost, saj tukaj najdemo na celini in obali prekrasne skrite kotičke, ki se sramežljivo nastavljajo pogledom zahtevnejših uživačev. In tu nastopimo mi s svojo ponudbo, prilagojeno zahtevnejšim dopustnikom, ki pričakujejo na svojih raziskovalnih pohodih obilo dogodivščin, umirjene zabave in dolge trenutke užitka.

Ker ste za nas edinstven gost, vam pripravimo dopustniški program tudi po vaših individualnih željah. Lahko si ogledamo še nekatere druge zanimive kraje, ki po svoji zgodovini, naravnih znamenitostih, gurmanskih užitkih in možnostih za razgibane dogodivščine in zabavo, vabijo na eno ali večdnevne ture.

Tako si lahko v enem dnevu dopoldan ogledate grad Celjskih grofov, poznan iz časa Habsburške monarhije in popoldan zaveslate sloviti rafting po Savinji in zvečer zaključite s piknikom ob tej edinstveni reki. Sliši se mikavno, a ne? Po tej izkušnji boste ugotovili, da Romeo in Julija mogoče le nista bila najbolj strastna ljubimca vseh časov…

Prav tako si lahko po nekaj krasnih preživetih dneh v Istri na poti domov v enem dnevu ogledamo dva svetovna turistična bisera, kot sta Postojnska jama in Kobilarna Lipica. Zvečer pa poskusite edinstven kraški pršut in posebneža med vini, kraški Teran. Je možno v enem dnevu še kaj več? 🙂

Alternativa:  Jadralski vikend ali teden v Dalmaciji

Če želite doživeti Dalmacijo na najboljši možni način, torej z barko po zalivih in med otoki  ter med čudovitimi mesti in vasmi, smo tu za vas, da vam organiziramo nepozabno doživetje.

PRIJAVITE SE NA E-NOVICEBodite obveščeni o aktualni ponudbi in naših akcijah.