Danska

Danska (43.000 km2) je najstarejša in najmanjša nordijska država, ki se nahaja v Skandinaviji in ima zanimivo geografsko podobo. Sestavljena je iz velikega polotoka Jutlandija in številnih otokov. Poleg Jutlandije ima Danska okoli 500 otokov, med njimi je dobrih 100 nenaseljenih. Skoraj polovica od 5,2 milijona prebivalcev živi na največjem otoku – Zeeland. Podeželje Danske je zelo slikovito. Hiše v vasicah so pisano pobarvane in privlačijo pogled in fotografski objektiv sredi zelene, rahlo nagubane pokrajine.

Preberi več o Danski

Obale Danske so presenetljivo lepe – peščene, značilne so dolge sipine, ponekod porasle z visoko travo, v zaledju so številne počitniške hišice Dancev in penzioni za turiste. Le tu in tam so prepadni klifi. Severno morje se poleti kar prijetno ogreje na 20 do 22 stopinj C in poletje je sončno in bolj prijazno, kot si običajno predstavljamo.  Razdalje v državi so kratke in noben kraj ni oddaljen od morja za več kot 50 km. Prebivalci so od nekdaj povezani z morjem – ribolov, ladjedelništvo in promet. Turizem je zelo pomembna dejavnost. Glavna turistična središča so Kopenhavn z bližnjo okolico, obmorska letovišča na severni obali Sjellanda, severne in jugozahodne obale Jutlandije in zabaviščni park Legoland v Billundu. Če bi si radi ogledali glavno znamenitost Danske- kip Morske deklice, potem morate obiskati to prečudovito kraljevino.

H kraljevini Danski spadajo tudi Fererski otoki in Grenlandija. Obe deželi imata svoj parlament in svojo notranjo ureditev. Ferersko otočje ima izjemno spremenljivo atlantsko podnebje, prebivalci so dobri ribiči in vsestransko povezani z morjem. Grenlandija pa ima okoli 40.000 prebivalcev večinoma eskimskega rodu. Največji otok na svetu je kar 50 krat večji od matične države Danske, 90 % površine predstavlja led, ki je ponekod debel kar 2.000 m!

Wiki Danska

Ponudba

  • All
  • Skupinska potovanja
PRIJAVITE SE NA E-NOVICEBodite obveščeni o aktualni ponudbi in naših akcijah.